renk secimi

Kırmızı renkli bir duvar

Neden bir odaya girdiğimizde anında çok çekici görünürken, başka bir oda çok sıkıcı görünür? Renkler! Odaların duvar renk seçimi çok önemlidir. Hem iç mekanlarda, hem de ürünlerde beğenimizin %60’ını renk oluşturur. Özellikle içinde uzun süre geçirdiğimiz ev, ofis gibi mekanlarda seçtiğimiz rengin üzerimizde psikolojik ve fizyolojik bir çok önemli etkisi vardır.

Renk seçimi önemli de, doğru rengi nasıl bulacağız? Sizi “renk psikolojisi” adlı bilim dalı ile tanıştıralım ve 10 püf noktamızı anlatalım:

1. Küçük başlayın

Eğer nereden ve nasıl başlayacağınıza hiç emin değilseniz, öncelikle daha küçük ve daha az önemli bir odadan başlayın ki, eğer pişman olursanız kararınızı değiştirebilesiniz. Örneğin, kiler, banyo veya küçük bir koridor ideal bir seçim olabilir.

İlk renk denemesi olarak, beğendiğiniz bir halı, tabak takımı, mobilya, tablo veya aksesuarda gördüğünüz ve beğendiğiniz bir rengi kullanın.

2. Odanın nasıl hissetmesini istediğinize karar verin

Bir oda için renk seçerken, o odaya girdiğinizde nasıl hissetmek istediğinizi düşünün. Yatak odanıza girdiğinizde rahatlama ve dinlenme havasına mı girmek istersiniz, yoksa, sıcak ve ihtiraslı mı? Pastel, soğuk ve nötr tonlar genellikle daha sakin hissederler. Koyu renkler ise daha dramatik.

Yemek odanızın daha muhabbet havasında mı, yoksa, daha klasik ve koket olmasını mı tercih edersiniz? Sıcak, kontrastı yüksek ve parlak renkler daha sosyal ve muhabbet bir hava verirken, koyu mavi-yeşil tonlar ve nötr renkler daha formal bir görünüm verecektir.

Çocuğunuzun odasının aktif ve enerjik olmasını mı yoksa düzenli ve sakin olmasını mı istersiniz? Çok parlak renkler eğlenceli olmakla beraber çocuklarınızın uyku ve dinlenme düzenini etkileyebilir.

3. Aydınlatmaya dikkat edin

Boya satan dükkanlarda boya örneklerinin üzerindeki aydınlatmaya dikkat ettiniz mi?  Güneş ışığı en doğru rengi gösterir. Ampuller sıcak tonları ve sarı renkleri ortaya çıkarır. Floresan ışığı ise mavi tonları. Bu yüzden, çok cart bir renk bir cam kenarında çok fazla kaçabilir, ama, direk ışık almayan bir duvarda güzel durabilir.

4. Renk terimlerini öğrenin

Boya renkerini anlatan terminolojiyi öğrenmeniz, boya rengini seçerken faydalı olacaktır.

  • Temel renk (hue): Rengin kendisi. Örneğin, kırmızı veya mavi.
  • Doyma (saturasyon): Rengin saflık derecesi. Bazı kırmızılar soluk, bazısı yoğundur. Kırmızıyı en doğru gösteren en doygun olandır. Bu, doygunluk ya da saflık olarak da ifade edilebilinir.
  • Parlaklık (value): Rengin ışık yansıtma boyutu. Bazı renkler diğerlerine göre daha açıktır. Renklerin açıklık ve koyuluğunun ölçümüdür. Bu bağlamda parlaklık, siyah-beyaz fotoğraftaki gri skala gibidir. Bu skalada açık renklerin parlaklığı yüksek, koyu renklerin ise parlaklığı düşük kabul edilir. Pembenin rengi açıldıkça parlak grubuna girer. Koyulaştıkça doygunlaşır. Yoksa sanıldığı gibi altın rengi, gümüş rengi, bakır rengi gibi renkler parlak renk değildir. Halk dilinde pırıltılı, parlayan renklere parlak denir. Oysa her rengin parlağı vardır. Renk açıldıkça parlak renk grubuna girer. Kırmızının da yeşilin de pembenin de parlağı vardır. Bilinen en parlak renk ise sarıdır. Renkler insanın duyguları ve ruh haliyle çok yakından ilgilidir.

5. Beğendiğiniz rengi deneyin

Seçtiğiniz rengi bir duvarın üzerinde veya duvarın üzerine asacağınız bir posterin üzerinde deneyin. Nasıl olsa bu bir deneme, cesur denemeler yapın: Kırmızı gibi güçlü, parlak renkler veya çukulata rengi gibi koyu nötr renkler tahmininizden güzel görünebilir.

6. Dekoratif badana teknikleriyle derinlik ekleyin

Sıkıcı, düz duvarları daha ilginç ve kişisel hale getirmek için donuklaştırma, sünger boyama, eski elbise ile boyama gibi dekoratif boya teknikleri kullanın.

7. İkinci odaya başlayın

Evinizdeki her duvarı ve her odayı, büyük bir kompozisyonun bir parçası gibi düşünün. Bir odadan diğerine geçtiğinizde nasıl hissediyor? İki odayı bir arada gördüğünüz açılardan baktığınızda güzel görünecek mi? Bu şekilde düşünerek, boyanacak ikinci odayı birincinin bitişiğinde seçin ve seçtiğiniz renk uyumlu olsun.

renk çarkı

Renk çarkı

8. Renk çarkını kullanın

Renk çarkını öğrenmek hem renkleri karıştırırken, hem de iki veya daha çok rengi bir arada kullanırken çok faydalıdır. Renk çarkının sol tarafındaki renkler soğuk, sağ tarafındaki renkler sıcak renklerdir.  Özellikle renk çarkının karşı taraflarındaki renkleri karıştırarak piyasada bulabileceğinizden farklı renkler elde edebilirsiniz.

Renk çarkı aynı zamanda bir arada güzel giden renkleri seçmede de faydalıdır. Bir arada güzel giden renkleri bulmak için üç yöntem vardır:

  1. Karşıt (tamamlayıcı) renkler: Karşıt renkler, renk çarkında birbirinin tam karşısında olan renklerdir. Bir arada kullanıldıklarında her iki rengi de açığa çıkararak dikkat çekici bir görünüm oluştururlar.
  2. Analog renkler: Analog renkler, renk çarkında birbirine yakın renklerdir. Örneğin, sarı renginin analog renkleri açık yeşil ve açık turuncu renkleridir. Analog renkler bir arada kullanıldıklarında uyumlu, hoş bir çeşitlilik oluştururlar.
  3. Renk üçlüleri (triad) renkler: Renk çarkı üzerinde üçgen oluşturan renklere “renk üçlüleri (triad)” denir. “Triad” adı İngilizce üçgen anlamına gelen “triangle”dan gelmektedir. Renk üçlüleri de renk uyumunu kaybetmeden dikkati çekmek için kullanılırlar: Ana üçlüler; kırmızı, sarı ve maviden oluşurlar. İkincil üçlüler; turuncu, mor ve yeşildir ve ana renklerin arasında yer almaktadırlar. Orta üçlüler; diğer renklerin kombinasyonlarıdır.

9. Tek renkle çeşitlilik hissi yaratın

Eğer tek rengi hafif farklılıklarla veya benzer renkleri bir odanın farklı duvarlarında kullanır ve bu renkle uyumlu bir dekorasyon yaparsanız çok şık duracaktır. Daha sakin bir ambiyans için çok parlak olmayan renkler seçin.

10. Farklı matlık seviyeleri kullanın

Tek renk kullandığınız bir odada farklı matlık seviyeleri ile de çeşitlilik yakalayabilirsiniz. Örneğin, bir duvara aynı veya benzer bir rengin daha mat olan çeşidini kullanırsanız, odanın görünümü bir bütünlük içinde olacak ancak modern bir çeşitlilik havası da verecektir.

Renk seçimi hakkındaki yazımız umarız faydalı olmuştur. Peki boyanızı işini bilen bir boyacıya ve uygun bir fiyattan yaptırmak için üç teklif almak ister misiniz? O zaman kısa formumuzu doldurun. Size uygun teklifler alın, en uygun fiyat ve kaliteyi seçin. Hizmetimiz ücretsiz. Ücretsiz Boyacı Ustası teklifi al >